Säkerhet

 

OM NÖDLÄGE UPPSTÅR:

  • SÄTT DIG PÅ BRÄDAN OCH VINKA MED ARMARNA ÖVER HUVUDET OCH NED TILL SIDORNA 

  • RING SJÖRÄDDNINGEN 112 

 

Här följer klubbens information angående säkerhet för vindsurfare i Fiskebäck

Vindsurfing är en relativt säker sport. Framförallt för att det är svårt (omöjligt) att göra farliga saker innan man är tillräckligt skicklig för att kunna bemästra dem. Tycker man att det går för fort så stannar man snabbt om man bara släpper riggen. 

Fiskebäck har också goda förhållanden för säker vindsurfing, som till exempel oftast pålandsvind från väst, samt nära till land och inga stora vågor. 

Vi tar det viktigaste först: Förebygg faror genom att använda ditt omdöme. Kolla alltid väder- och vindprognos innan du ger dig ut. Surfa helst inte själv.

Kontrollera utrustningen innan du går ut så att den är hel och rätt riggad. Fråga någon om du är osäker. Surfa inte för långt ut till en början. Gör korta slag/gippar och försäkra dig om att du kan komma tillbaka till land.

Se dig noga för hela tiden – ha särskild koll på båttrafiken. I Fiskebäck finns yrkestrafik som ambulansbåt, fiskebåtar och fraktbåtar som går in och ut ur hamnen. Yrkestrafiken har alltid företräde framför all annan båttrafik. De håller också ofta hög fart. Surfa inte för nära båtar och gå hellre bakom dem än framför. Båtförare kan bli rädda och arga.

Väjningsregler mellan vindsurfare brukar ofta lösa sig själv men reglerna är samma som i segling – styrbords halsar har företräde. Enkelt uttryckt om har du vinden i höger öra så är det bara att tuta och köra. Dessutom väjer upphinnande bräda förstås. 

Använd gärna våtdräkt. Du kanske hamnar i vattnet mer än du tänkt dig och förutom nedkylningseffekten så finns det också brännmaneter. Våtdräkten ger också en viss flythjälp. Känn efter så att du inte blir för kall utan gå upp i tid. 

De flesta surfare i Fiskebäck håller sig inom synhåll från land och vid fina förhållanden brukar det vara många surfare ute. Självklart så hjälper vi varandra om något skulle hända. 

Om du vill ha hjälp och du känner att du inte kan klara upp situationen själv så sätt dig på brädan och vifta med båda armarna långsamt upp och ned. Korsa armarna över huvudet och ned till sidan igen. Detta är den internationella nödsignalen för vindsurfare. Det är väldigt svårt att se en vindsurfare som ligger i vattnet. Vänta in hjälp. Lämna inte brädan. Den flyter bra. Om du har tappat riggen kan du försöka paddla dig in, men ligg kvar på brädan.

Sjöräddningen nås på 112. Detta gäller för person i sjönöd. De kan också nås på 0200-29 00 90 för ej brådskande fall. Positionen för våra segelvatten kan anges som Fiskebäck, mellan badplatsen och infarten till småbåtshamnen. 

Ha det underbart på vattnet!! 

Hälsningar Styrelsen